Σωματική Άσκηση

Η σωματική άσκηση είναι κοινώς αποδεκτό και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι επιδρά θετικά τόσο στη σωματική, όσο και στην ψυχική μας υγεία, ενώ παράλληλα δρα προληπτικά ή/και θεραπευτικά έναντι χρόνιων νοσημάτων του ανθρώπινου οργανισμού.

Η άσκηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι τόσο σε προληπτικό όσο και θεραπευτικό επίπεδο σε σχέση με τη νόσο του καρκίνου.

Σε προληπτικό επίπεδο οι άνθρωποι που παραμένουν σε φόρμα διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης κάποιων τύπων καρκίνου.

Σε θεραπευτικό επίπεδο αποτελεί σημαντικό μέρος της ολιστικής προσέγγισης για τους ανθρώπους που νοσούν από καρκίνο, καθώς υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις για τις θετικές της συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία τους, σε κάθε φάση της θεραπείας.

Η συμβουλή για τακτική γυμναστική ενδέχεται να φαντάζει ανέφικτη σε ανθρώπους που υποβάλλονται σε θεραπεία. Ωστόσο, ένα πλάνο προπονήσεων προσαρμοσμένο στις ανάγκες και δυνατότητες του κάθε ασθενή, είναι βέβαιο πως θα τονώσει σημαντικά τη σωματική τους αντοχή, αλλά και την ψυχολογία τους.

Ένα πρόγραμμα γυμναστικής κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου είναι καλό να περιλαμβάνει διαφορετικούς τύπους ασκήσεων.

Το κέντρο «Νέμεσις» διαθέτει επαγγελματίες γυμναστές οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί πάνω στην υλοποίηση ασκήσεων που είναι κατάλληλες για ογκολογικούς ασθενείς.

Παροχές

  • Ασκήσεις αναπνοής:Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν δυσκολία στην αναπνοή, γεγονός το οποίο πιθανότατα τους αποτρέπει από την επιθυμία εκγύμνασης. Οι ασκήσεις αναπνοής συμβάλλουν στην κίνηση του αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονες, βελτιώνοντας με τον τρόπο αυτό και την αντοχή των ασκούμενων.
  • Stretching: Το Stretching (στρέτσινγκ) βοηθά στην αύξηση της ροής του αίματος και του οξυγόνου στους μυς και βελτιώνει την ευλυγισία και τη γενικότερη στάση του σώματος. Αυτού του είδους οι ασκήσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για όσους προσπαθούν να ανακάμψουν από θεραπείες για τον καρκίνο, όπως, για παράδειγμα, από την ακτινοθεραπεία, η οποία συχνά περιορίζει το εύρος της κίνησης και προκαλεί μυϊκή δυσκαμψία.
  • Ασκήσεις ισορροπίας: Η απώλεια της ισορροπίας συμπεριλαμβάνεται στις παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου. Οι ασκήσεις ισορροπίας μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να ανακτήσουν τη λειτουργία και την κινητικότητα που χρειάζονται για την επιστροφή στις καθημερινές τους δραστηριότητες με ασφάλεια. Επιπλέον, η διατήρηση καλής ισορροπίας βοηθά και στην αποτροπή πτώσεων και τραυματισμών.
  • Αερόβια άσκηση: Αυτός ο τύπος άσκησης αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, ενισχύει τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων, και μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από καρκίνο να αισθανθούν λιγότερο κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους.
  • Ασκήσεις ενδυνάμωσης. Η άσκηση τέλος έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης των καρκίνων εντέρου και μαστού (4). Έχει επίσης ευεργετικά αποτελέσματα στην μείωση του κινδύνου επανεμφάνισης καρκίνου μαστού μετά από την αρχική ριζική θεραπεία. Η άσκηση πρέπει να είναι τακτική, συστηματική και όχι περιστασιακή.

Τρόποι υλοποίησης σωματικής άσκησης/συνεδριών:

Ατομικές Συνεδρίες

  • ο επαγγελματίας αξιολογεί, σχεδιάζει και προσαρμόζει προγράμματα άσκησης ανάλογα με τη διάγνωση, το είδος και τη φάση θεραπείας που βρίσκεται ο ασθενής.
  • σε ανθρώπους που βγήκαν νικητές από τη μάχη με τον καρκίνο, έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία των θεραπειών και βρίσκονται στο πλαίσιο Κοινωνικής Επανένταξης
  • σε συγγενείς/ φροντιστές των ασθενών

Ομαδικές Συνεδρίες

  • Ολιγομελή τμήματα ανθρώπων που κέρδισαν τον αγώνα ενάντια στον καρκίνο και βρίσκονται σε αποκατάσταση
  • Σε συγγενείς/φροντιστές των ασθενών

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει συνεννόηση με τον θεράπων ιατρό του ασθενούς και συνεργασία με τις ανάλογες κατά περίπτωση ειδικότητες του κέντρου μας.